Svindlande metaforer med en metafysisk dimension

Poeten Tomas Tranströmer avled 26 mars 2015, knappt tre veckor före sin 84-årsdag. Tranströmer fick Nobelpriset i litteratur 2011 med motiveringen att han ”i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga” . I  Sändaren, där jag varit  chefredaktör, skrev jag minnesord.

Till slut blev Tomas Tranströmer både folkkär och svensk nationaldiktare.  Samtidigt var han i världslyriken sin generations ledande namn. Att han fick Nobelpriset vid 80-års ålder var nog trots att, inte tack vare, att han var svensk. De poeter som Nobelbelönades redan på 1980- och 90-talen såg honom som en föregångare.

Ändå var Tranströmer varken folklig som Fröding eller nationalromantiker som Karlfeldt. Han kunde bli en auktoritet i den internationella lyriken trots att hans storhet hade sin grund i en sparsmakad och exakt användning av det svenska språket.

Läs hela artikeln på http://www.sandaren.se/nyhet/svindlande-metaforer-med-en-metafysisk-dimension

%d bloggare gillar detta: